Woont u in Nederland en bent u afkomstig uit een land buiten de Europese Unie? Dan bent u volgens de Nederlandse wet verplicht om het inburgerings- of staatsexamen te behalen. Een staatsexamentraject kunt u volgen als u in eigen land voldoende scholing heeft genoten of hoger opgeleid bent. Agens bekijkt met u in een intaketoets of een staatsexamentraject haalbaar is voor u.

Doelgroep

Dit traject is bedoeld voor mensen die in Nederland wonen, maar niet afkomstig zijn uit een land binnen de Europese Unie. Het gaat hier om mensen die in eigen land hoger opgeleid zijn. Bent u niet hoger opgeleid? Kies dan voor een inburgeringstraject. In dit traject is het niveau wat lager. Ook als het staatsexamen niet verplicht is voor u, kan dit traject en het behalen van het staatsexamen gunstig zijn. Doorstromen naar het hbo of een universiteit wordt op deze manier namelijk mogelijk.

Over het traject

Het traject begint altijd met een intakegesprek. U wordt daar getest op uw kennis van de Nederlandse taal en de snelheid waarmee u leert. De staatsexamentrajecten van Agens zijn onder te verdelen in twee niveaus: B1 en B2. B2 is hierbij het hoogste niveau. Welk niveau u gaat volgen is afhankelijk van hoe snel u leert, maar ook van welke opleiding of beroep u in Nederland op het oog heeft. Met een certificaat van staatsexamen 1 krijgt u toegang tot mbo-opleidingen in Nederland. Een certificaat van staatsexamen 2 is een opstap naar een hbo- of universitaire opleiding.

Startniveau trajecten:

  • Staatsexamen 1 traject kent een startniveau van A1, A2 tot aan B1
  • Staatsexamen 2 kent een startniveau van A2, B1 tot aan B2.

In de les worden de volgende onderdelen behandeld:

  • Lezen
  • Schrijven
  • Luisteren
  • Spreken
  • Arbeidsmarktmodule

Heeft u op alle onderdelen het juiste niveau behaald? Dan bent u klaar voor het staatsexamen!

U kunt het staatsexamentraject klassikaal of in de virtuele klas volgen. Als u kiest om klassikaal les te volgen, zult u deelnemen aan de lessen op één van onze vestigingen. Bij Agens krijgt u les van een gecertificeerde NT2 docent. De lessen zijn klassikaal, maar bevatten ook veel computeroefeningen. Daarnaast is er veel ruimte voor het individuele leerproces.

Trajectduur

Dit examentraject duurt 6 tot en met 18 maanden.

Tijdsbesteding per week

Per week besteedt u ongeveer 2 dagdelen aan de cursus. Dit staat gelijk aan 6 uur.

Inschrijven?

Wilt u zich inschrijven voor ons staatsexamentraject? Dat kan via dit formulier. Na aanmelding ontvangt u binnen 24 uur een reactie van ons.

 

Meer informatie of advies? Neem contact op