Kent u iemand die niet kan lezen of schrijven? Analfabeet zijn belemmert veel mensen in hun dagelijks leven. Het kan dan soms lastig zijn met werken, reizen en het helpen van (klein)kinderen met hun huiswerk. Ook het lezen van een goed boek of tijdschrift is voor deze mensen niet weggelegd. Hoe fijn zou het zijn als zij de Nederlandse taal beheersen? Agens biedt alfabetiseringstrajecten aan waardoor lezen en schrijven ook voor hen straks mogelijk is.

Doelgroep

Dit traject is bedoeld voor mensen die niet tot nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Dit noemen we ook wel analfabeten en laaggeletterden. Mensen die wel kunnen lezen en schrijven in hun eigen taal, maar niet in ons Latijnse schrift (met een alfabet van A tot en met Z) noemen we anders-analfabeten. Ook zij kunnen zich inschrijven voor dit traject.

Over de cursus

Bij Agens zorgen we ervoor dat iedereen de Nederlandse taal begrijpt. Dat doen we met veel plezier! Deelnemers komen terecht in een klas met mensen die allemaal hetzelfde doel hebben: de Nederlandse taal leren. De gespecialiseerde docent geeft klassikaal les, maar biedt elke leerling ook veel individuele aandacht. We beginnen met het naschrijven van letters en eenvoudige luister- en spreekoefeningen. Stapsgewijs leert de cursist de Nederlandse taal.

Ons alfabetiseringstraject kent 3 niveaus:

  • Fase A voor beginnelingen
  • Fase B voor kandidaten die een kleine basiskennis bezitten of snel leren
  • Fase C voor kandidaten die basiskennis bezitten en binnen drie maanden kunnen overstappen op een inburgeringstraject

Tijdens het intakegesprek wordt aan de hand van een kleine toets het juiste niveau bepaald. Aan het einde van het traject vindt weer een toets plaats. Zo is duidelijk welk niveau de leerling behaald heeft.

Trajectduur

De cursus duurt maximaal 18 maanden. Wilt u daarna ook een inburgeringstraject volgen? Dan duurt het gehele traject maximaal 24 maanden.

Tijdsbesteding per week

De cursus neemt 2 dagdelen (oftewel 6 uur) per week in beslag.

Inschrijven

Wilt u iemand inschrijven voor ons alfabetiseringstraject? Dat kan via dit formulier. Na aanmelding ontvangt u binnen 24 uur een reactie van ons.

 

Meer informatie of advies? Neem contact op